sobota 24. januára 2015

NOVÝ TYP ČERVENÉHO POSUVU



Ivan Ľ. Baják

Abstrakt: Tento krátky článok   prináša elementárnu úvahu o červenom posuve ktorý môže byť dôsledkom interferencie dvoch rovinných vĺn, ktorých  vlnové vektory  sú od seba mierne odchýlené.
 

          V ostatných desaťročiach bol vypracovaný obraz vesmíru tzv. štandardný model, ktorý predstavuje vesmír ako roj expandujúcich galaxií, ktorých pohyb začal tzv. big  bengom, čiže veľkým treskom asi pred 20 000 miliónmi rokmi. Presvedčenie o expanzii vesmíru je podporované pozorovaním červeného posuvu vo svetle, ktoré k nám prichádza zo vzdialených hviezd a ktorý je interpretovaný ako dôsledok Dopplerovho  javu. Štandardný model získal veľký rešpekt a preto je trochu odvážne tvrdiť, že červený posuv vo svetle prichádzajúcom z vesmíru nemusí byť výsledkom Dopplerovho javu.
          Teraz ukážeme že červený posuv môže byť vytvorený tiež interferenciou dvoch rovinných vĺn, ktoré majú uhlovú frekvenciu ω a ktorých vlnové vektory k1   a    k2   zvierajú malý uhol 2α.
          Predpokladajme  že vlny
                                    u1=u0 e(iωt – k1r)    a  u2=u0 e(iωt – k2r)                                         (1)   
                                                                
sa šíria v rovine (x,y), pričom ich vlnové vektory sú  k1   =  (kx , ky ) a   k2   =  (kx ,− ky ),            | k1 | = | k2  | = k , kde          ky = k sin α  ,    kx = k cos α.  Potom  

                                        u = u1+u2 = u0 2coskyy ei(ωt – kxr)                                                             (2)

je rovinná vlna šíriaca sa v smere kx   t.j. v smere  x. ( Symboly použité v reláciach (1) a (2) majú obvyklý fyzikálny význam ).
          V súhlase s (2) výsledná rovinná vlna má vlnovú dlĺžku

                                                    λx=λ⁄cosα                                                                (3) 

Keďže  λx ≥ λ môžeme predpokladať, že sa jedná o dopplerovský červený posuv a tak usúdiť, že sa jedná o vlnenie generované pohybujúcim sa zdrojom. Amplitúda vlny  (2) je modulovaná.. Keďže  α je veľmi malé, dĺžka modulácie     λy sinα  je dostatočne veľká a neovplyvňuje výsledky merania  λx.
          Tejto elementárnej úvahe by mala byť venovaná pozornosť vždy, keď študujeme svetlo vzdialených galaxií. Je predsa dosť pravdepodobné, že takéto svetlo sa nešíri ako  rovinné vlnenie, ktorého vlnové vektory sú prísne rovnobežné. Toto vlnenie môže mať mierne divergujúce vektory a môže spĺňať podmienku pre kreáciu vlnenia prejavujúceho sa červeným posuvom v dôsledku interferencie. Experimentálna verifikácia predchádzajúcej úvahy ba nemala byť zložitá a môže priniesť prekvapujúce výsledky podporujúce  ďalší rozvoj kozmológie.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára